dissabte, 24 de març del 2018

Instruments de corda fregada. (Cordófons) El Violí

Hola de nou, una vegada que hem vist els instruments de vent, seguim amb la família de la corda fregada. Començarem pel Violí.

Alexander Detisov. Violí

   El Violí

Tots sabem què és un violí i que pertany a la família de la corda fregada.

Però sabeu qual és la seua etimologia? es a dir, d'on ve el nom de violí? 
El nom de violí ve de l'italià "Violino", que és el diminutiu de viola.

El violí, és un instrument de corda fregada, té quatre cordes, i és el més agut d'aquesta família. Els altres membres són la viola, el violoncel i el contrabaix, però d'aquestes parlarem més endavant.

Les cordes del violí antigament eren de budell. També les podem trobar de metall, acer, plata, de budell entorxat amb alumini i en l'actualitat n'estan fabricant-se de materials sintètics. De les quatre, l'anomenada Cantino per ser la més aguda (la corda de "mi"), és un fil d'acer directament, i de vegades fins d'or

Al violí se li denomina de corda fregada, perquè per a fer-lo sonar, s'utilitza un arc amb crinera de cua de cavall, encara que moltes vegades per estalviar costos, se  substituïxen per unes de fibra.

Aquest instrument està fet de fusta i no té trasts com la guitarra.

El violí és probablement l'instrument que més èxit ha aconseguit en tot el món junt amb el piano, i dic probablement, perquè per les seues dimensions és més fàcil de transportar.


Actualment, n'hi ha violins elèctrics i de cinc cordes.

Curiositats:
   Per als que vos agraden les matemàtiques, el famós luthier (constructor) de violins Stradivarius, utilitzava el número Fi (proporció àuria) per a calcular la distància entre les distintes parts del violí, com per exemple la ubicació exacta dels oïdes o efes, o també la distància entre les clavilles i el cos del violí. 

Violí Stradivarius

   El violí més antic que es conserva, és conegut com el Charles IX i fou fet per Andrea Amati, dins de l'encàrrec que Carles IX de França li va fer.
Carles IX li va demanar 24 violins en 1560.


Violí Amati

  Altres violins

Violí Carving

Violí Elèctric i de 5 cordes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.